Säkra upp hemmet före semestern

Ska du ta flyget till en semesterort inom kort? Se då till att säkra upp vissa saker hemma, så att du inte kommer hem till en otrevlig överraskning. Har du el som krånglar, ta hand om det innan du reser, genom att anlita en elektriker i Mariestad. Sen bör du bland annat vattensäkra och elsäkra hemmet på flera sätt.

Vattensäkra i ditt kök

  • Stäng av vatten till diskmaskin och tvättmaskin när du reser bort. 
  • Placera underlägg som samlar upp vatten under kylskåp, frys, diskmaskin och tvättmaskin.
  • Installera även läckagevarnare under diskbänken.
  • Installera ett vattenlås som stänger av vattnet och larmar och se till att alla i familjen vet var huvudkranen sitter och klarar av att stänga den.

Du bör även se till att minska skador från vatten som kan komma in utifrån. Se till att alla fönster och dörrar är stängda, installera fuktvarnare samt se till att grannsamverkan även omfattar att varna varandra (särskilt bortresta) vid kraftiga regn, skyfall eller stigande nivåer i vattendrag.

Så minskar du risken vid åsknedslag

Innan du reser bort så  se till att dra ut alla el- och antennuttag – även laddare som annars skadas även om de inte används. Om det finns robotgräsklippare eller andra verktyg på laddning ska även dessa dras ur kontakten.

Se till att ha jordfelsbrytare i bostaden. Den slår av strömmen vid spänningsstopp. Minskar brandrisk, men skyddar inte elektronik. Har du ingen, se till att anlita en elektriker i Mariestad att ordna det före avresa!

 

1 Mar 2022