Flyga med hund

Olika flygbolag har olika regler, så det är alltid bra att kolla med dem om det är så att du tänkt ta med hunden på flyget. Men vi kan ta upp lite generella regler och hur det är att flyga med hund.

De allra flesta hundar klarar av bra detta med att flyga. Men det brukar avrådas från att plattnosade hundar ska göra det eftersom de kan  få problem med andningen.

Det är du som ägare som ska göra en bedömning hur stresstålig din hund är och om det är lämpligt att flyga med hunden. Du bör absolut inte ge hunden något lugnande innan. Är hunden dåsig vid incheckning kan personalen vilja tillkalla veterinär. Den kostnaden får du stå för.

Resa i kabinen eller i lastrummet

Hos en del flygbolag får hundar resa med dig inne i planet. Det beror dock på hundens storlek och vikt. Sedan är det så att en del flygbolag tar endast emot ledar- och servicehundar.

Ofta går det bra att ta med små hundar och valpar som handbagage. Men det finns regler för hur stor väskan får vara och hur mycket den får väga.

Om hunden är för stor för kabinen så får den resa med fast i lastrummet. Alla flygbolag har dock inte plan som har lastrum med värme och belysning, och då kan inte din hund resa med det bolaget. Hundar som ska resa i lastrummet får åka i en speciell avdelning där temperaturen och lufttrycket är detsamma som inne i kabinen.


Att resa med en hund kräver lite mer förberedelser och tar lite mer tid än att resa ensam. Det finns till exempelvis begränsat antal platser för djur på flygplan.
På själva avresedagen ska du och hunden vara vid incheckningen i god tid. Alla flygbolag har olika regler för hur långt innan avgång du ska vara vid incheckningen, så ta reda på vad som gäller för just det bolag du valt att flyga med.

16 Aug 2021