BCCA - användning, biverkningar och annat

Förgrenade aminosyror (BCAA) är viktiga näringsämnen inklusive leucin, isoleucin och valin. De finns i kött, mejeriprodukter och baljväxter.

BCAA stimulerar uppbyggnaden av protein i muskler och minskar eventuellt muskelnedbrytningen. Den "förgrenade kedjan" hänvisar till den kemiska strukturen hos dessa aminosyror.

BCAA används för nedsatt hjärnfunktion hos personer med avancerad leversjukdom och för en rörelsestörning som ofta orsakas av antipsykotiska läkemedel. De används också ofta för att förbättra atletisk prestation, förhindra trötthet, minska muskelnedbrytning och andra syften, men det finns inte tillräckligt med tillförlitlig information för att stödja dessa andra användningsområden. En del funderar på bcca farligt, men det är det bara om du överanvänder det!

Användningsområden och effektivitet?

Möjligen effektiv för:

Nedsatt hjärnfunktion hos personer med avancerad leversjukdom (hepatisk encefalopati). Att ta BCAA genom munnen verkar förbättra leverfunktionen hos personer med dålig hjärnfunktion orsakad av leversjukdom.

En rörelsestörning som ofta orsakas av antipsykotiska läkemedel (tardiv dyskinesi). Att ta BCAA genom munnen verkar minska symtomen på detta tillstånd hos vuxna och barn som tar antipsykotiska läkemedel.

Möjligen ineffektiv för

Lever cancer. Att ta upp till 50 gram BCAA genom munnen två gånger dagligen i upp till ett år verkar inte förbättra resultaten hos personer med levercancer som har opererats.

För dig som tränar

BCCA brukar oftast vara något de flesta som tränar känner till och använder. Oftast tas det före träningspasset för att fylla på protein i kroppen. 

BCCA kan även hjälpa till med att gå ner i vikt eller för att få muskler, även om du inte tränar. 

6 Jan 2023